fbpx

Data för tomtgränser

Forum Mätteknik allmänt Data för tomtgränser

 • Inlägg
  Filip
   Hej,

   Jag sätter ut lite villor ibland. Området jag jobbar i sträcker sig över 5 olika kommuner. 4 av dessa lämnar ut information och kartor över tomtgränser på begäran utan några avgifter. Den 5e har gjort det tidigare men efter sommaren så har en gruppledare på mätavdelningen börjat vägra att lämna ut koordinater för tomtgränser.

   Hur ser det ut för er andra som sätter ut villor. Hur får ni tag i koordinater över tomtgränser? Mäter ni in tomtrör i fält och sätter ut huset enbart efter detta?

   Jag fick som tips av en kollega på annan firma att be om kopia på NBK och det har dom lämnat ut utan kostnad. Det funkar bra. Men på tre villor nu så har situationsplanen utgått från en grundkarta i pdf och då finns ingen nybyggnadskarta.

   Alla dessa projekt är ju villor där man har ett bygglovsärende. Denna kommun har krav på finutstakning med totalstation. Då kan jag tycka att det ingår från kommunens sida att leverera den information som behövs för att kunna sätta ut huset.

    

   Hur gör ni andra?

  Visar 1 svar (av 1 totalt)
  • Svar
   Sikaflex
    Jag brukar försöka få tag i nbkn i digitalt format, samt sitplan om det finns. Antingen ringer jag personen som står på nbkn eller ber beställaren att göra det. I nbkn ska ju gränserna vara utredda. En del kommuner har väl även krav att gränsernas koordinater ska framgå i nbkn?

    Om fastigheten är utom planlagt område och ingen riktig nbk finns så brukar jag avgöra från fall till fall. Om byggnaden ska stå i gränsens närhet så skulle jag ta fram förrättningsakten, mäta in rör och sätta ut efter det. Om det är en stor fastighet med långt till gränserna och inga andra omständigheter så kanske man kan anta att byggrätten är generös och byggnadens exakta placering inte är lika viktig.

    Gränserna från fastighetskartan är ju inget man kan lita på men kan vara bra att ha i vissa fall. Går att köpa urklipp på metrias sida. Om du inte har tillgång till dom på annat sätt 😊

   Visar 1 svar (av 1 totalt)
   • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämnet.