fbpx

Konvergensmätning

Forum Mätteknik allmänt Konvergensmätning

 • Inlägg
  tessan
  SE
   Hej!

   Kan någon förklara vad konvergensmätning är?
   Jag hittar inget på google.

  Visar 1 svar - 1 till 5 (av 5 totalt)
  • Svar
   USB
    Vid konvergensmätning så monterar du ett antal prismor på väggar och tak (jag antar att detta är i förbindelse med en tunnel). Det brukar finnas ritningar som beskriver hur de ska monteras.

    Du gör upp ett kontrollprogram där du mäter in prismorna, först med en nollmätning, och sedan en verifiering av nollmätning. Detta blir referensvärden som senare mätningar kontrolleras mot. Därefter mäter du in prismorna enligt ett avtalat skema, t.ex. en gång i veckan. Det ska mätas på samma sätt varje gång, samma uppställning, samma ordning som du hade vid den ursprungliga mätningen. Det ska också vara samma instrument som är kalibrerat. Du mäter prismorna i helsats, och du behöver ett lite mer noggrannt instrument, t.ex. en TS50 eller TS60 så att du kan följa med eventuella små rörelser i massorna. Om det tunneldrivning pågår så ska du även notera var stuffen står vid mätningens genomförande.

    tessan
    SE
     Jaha, tack för en otroligt bra beskrivning!

     Man kontrollerar alltså om berget rör sig i tunneln?

     USB
      Vanligtvis ja, men du kan också använda metoden för kontroll av sponter och andra saker som man vill se om rör på sig.
      tessan
      SE
       Tack så mycket för hjälpen!

       Jag har stött på extensometermätning också. Som jag har förstått det så mäter man rörelser i berget precis som konvergens.

       Kan någon förklara hur det fungerar?

       USB
        Detta är en uppgift som man oftast lägger ut till en konsult. En extensometer är en bult som borras in i berget. Den har 2-3 ankarpunkter som bulten fäster med i berget. Avstånden mellan ankarpunkterna är noggrannt definierade och sensorerna som registrerar rörelser är kopplade till en låda som registrerar och sänder data vidare till någon server. Så om det är spänningar eller små rörelser mellan ankarpunkterna så visas det ofta då i något webbaserad insynslösning.

        Var obs på att det inte alltid ges realtidsvärden, utan t.ex. med en avläsning i timmen eller vad man själv definierar. Då kan man också sätta larmvärden, baserade på bergklasser. Så får man då besked om rörelsen går förbi vissa nivåer och måste göra några åtgärder som ofta står beskrivet i teknisk beskrivelse för mark/berg. Extensometrar monteras ofta där spann är stora eller vid rampnosar. Placeringar brukar finnas beskrivet på ritningar i B-serien.

       Visar 1 svar - 1 till 5 (av 5 totalt)
       • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämnet.