fbpx

Molnlagring vs rikets säkerhet

Forum Mätteknik allmänt Molnlagring vs rikets säkerhet

 • Inlägg
  PBAB
  none
   Härom dagen hörde jag att det finns kommuner som hävdar att molntjänster för överföring av filer till grävsystem är olagligt. Tydligen är placering av vatten- och spillvattenledningar skyddade i lag reglerat på EU-nivå. Detta har med försvar mot “främmande makt” att göra. Förvisso ett rimligt resonemang. Känsliga uppgifter ska naturligtvis skyddas. Den jag pratade med fick en rad invändningar mot detta. Främst att det mesta redan ligger i molntjänster och portaler. Tjänsten ut till maskin är bara en i ledet. Lagen, om den ska tolkas på detta viset, borde rimligen gälla alla molntjänster. Jag använder t ex själv alltid Dropbox till allt.

   Är det någon annan som har hört något liknande?

   Lagen sägs vara under utredning på EU-nivå för en uppdaterad och hårdare version. Hur ska det sluta då, tro?

  Visar 1 svar - 1 till 5 (av 5 totalt)
  • Svar
   USB
    I Norge så är elkablar och signalkablar skyddade och man måste få en form av säkerhetsklassning för att få tillgång till att arbeta med denna data. Jag hörde dock aldrig att det skulle vara olagligt att använda molnbaserade tjänster för att föra data till maskiner eller instrument eller andra vägen, hämta in data, det var bara själva databaserna som var beskyddade.

    Nu vet jag inte om det har något sammanhang med frågeställningen eller om det var en egen värdering som de norska ledningsägarna gjorde. Jag har inte hört något om rörsystem i Sverige. Jag kan tänka mig att det finns speciella regler som berör viktiga vattendistributionsrör?

    Oscar
     Intressant fråga!

     Har dom olika maskinstyrningssystemen ens möjlighet att helt och hållet koppla bort molnlösningar och tillexempelvis fjärrstyrning / fjärrsupport så att ingen utomstående kan få tillgång till filer?

     Tänker främst på Moba, Leica, och Makin.

     Och i så fall har någon kunskap om hur man kan göra detta ?

     • Det här svaret redigerades för 2 år, 6 månader sedan av Oscar.
     PBAB
     none
      Ja, detta kan bli hur krångligt som helst om det tar skruv. El och fiber är minst lika känsliga som vatten och spill. (Dagvatten är undantagen enligt uppgift.) Varför de angav just grävsystemens molntjänster som osäkra/olagliga i detta sammanhanget berodde nog på att det var grävsystem de diskuterade. Problemet, om det existerar, bör gälla alla typer av molnlösningar, tycker jag.

      Nåja, ingen idé att förstora upp problem som kanske inte finns men eftersom frågan har diskuterats i åtminstone en kommun så undrar jag om det är någon här på forumet som råkat ut för dessa frågor tidigare.

      Hakan_H
       Jobbar på kommun. Vår VA avdelning har precis genomgått ett säkerhetsarbete och iom detta har vår VA-avdelningen avskärmat sig helt både fysiskt samt att data ligger på egen server. Vid vissa speciellt känsliga projekt är det väldigt noga vem som får ta del av ritningar & data och samtliga som jobbar i projektet ska gå igenom en säkerhetskontroll hos säpo. När vi använder maskinstyrning på dessa projekt måste jag hämta datat fysiskt på VA-avdelningen där ett separat USB-minne förvaras. Det ska sedan direkt tillbaka till VA. När projektet är avslutat ska allt data i maskinen raderas. Bökigt som bara den, men som jag förstått det är det ändå på gränsen till vad som tillåts. Har dock ingen koll på molntjänster i de maskiner som arbetar på plats, och hur det är löst i så fall.
       PBAB
       none
        Tack, för informationen. Det stämmer ganska bra med det jag har hört. Är det så vi ska jobba blir det mycket besvärligare. Dessutom har vi förlorat minst 20 år där datan inte hanterats på detta viset. Lite märkligt att börja med det nu. Jag kan förstå varför men det borde gjorts sedan länge och även omfatta andra uppgifter, typ el och fiber. Jag har varit på mängder av VA-projekt och även på en del större jobb åt Svenska Kraftnät och det har aldrig nämnts något om datasäkerhet i dessa projekt. Nu när jag tänker på det är det faktiskt väldigt konstigt för att inte säga dåligt.
       Visar 1 svar - 1 till 5 (av 5 totalt)
       • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämnet.