fbpx

SBG Geo VS TopoCAD

Forum SBG Geo SBG Geo VS TopoCAD

 • Inlägg
  allanjurisson
  none
   Hej allihopa!

   Här om dagarna bytte jag jobb och nu får jag samarbeta med folk som jobbar med TopoCAD.

   Jakob Samani min förra arbetskollega och numera TopoCAD-specialist hoppades att jag ska börja gå över till TopoCAD. Självklart han är ju specialist inom det!

   Å andra sidan kallade en mätchef TopoCAD för en virus…

   Själv är jag van vid Geo och TopoCAD har jag bara gjort övningar i mätskolan Kartotek. Men sedan dess ingenting. Visst har man förutfattade meningar om det andra programmet men jag undrar om man ska resonera objektivt:

   Vilken är bättre?

   Vilka sidor är starkare och vilket är svagare?

   Hur ska man mäta att något är bättre. Hoppas att alla kommer med sina kommentarer

    

  Visar 1 svar - 1 till 13 (av 13 totalt)
  • Svar
   Maetslusk
   SE
    Tänker börja med att tala om att jag nästan uteslutande använder GEO även om jag har tillgång till TOPOCAD…och har även en äldre version sedan gammalt (TOPOCAD 5.1 ) som jag inte använt på många år.

    Anledningen till mitt köp av topocad 5.1 på den tiden var för att kunna framställa speciellt VA relationer på ett smidigt sätt och överlag är ju Topocad ett bra grafiskt redovisningsprogram (till skillnad från GEO som är mer beräkningsprogram i grunden )

    På senare år tycker jag Topocaden har kommit starkt med en rätt så intressant mängdberäkningsmodul vilken verkar vara mer smidig än GEOs MBS samtidigt som GEOs VA modul är bra och lättanvänd

    Så vilken som är bäst är nog mest en fråga om vad man vill ha ut av programmet…bra grafiska presentationer eller ett mer beräkningsmässigt program…sedan är ju det bästa programmet alltid det man själv behärskar bäst

    Skulle jag börja om som mätare idag och vara tvungen att välja något så skulle jag nog välja Topocad just för det grafiska…beräkningsmässigt är de nog likvärdiga men olika sätt att arbeta på vilket är anledningen till att jag inte använder Topocad …svårt att lära en gammal hund att sitta

    elomari.bassam@gmail.com
    SE
     Hej!

     Jag kan Geo men jag jobbar med Topocad samt jag snart ska börja som Topocad utbildare i mitt eget kommande företag.

     TopoCad är enklare och sina kommando är tydligare. Topocad är ett CAD-system. Topocad har ett BIM-system. Topocad har ett BIM-system. Topocad har smidiga och kommando volymberäkning, mängdberäkning, redovisningar och relationsritningar, ritningar och maskinguidning.. Topocad har olika moduler som anpassa din behov och de är överensstämmer med HMK.

     TopoCad har mer och mer som mätningsingejör behöver utöver vid projktering, BAL ……

     I alla fal om nån vill att veta vilka program är bäst. om du här ett uppdrag och du duktig eller proffs i nån annan program som Geo, Civil 3D eller nåt annat gör alla sina beräkningar på den mjukvara och skicka till mig din indata där jag leverera den i topocad sen vi sammlar online och gör jämförels

     Mvh bassam

      

      

     JAKOBSAMANI
     none
      Hej Allan,

      Intressant tråd! Jag är ju förstås bias här men jag skulle säga att båda programmen gör grundläggande mättekniska beräkningar på liknande sätt.

      Styrkor jag skulle säga för Topocad är lagerhantering vilket saknas i GEO och större bredd i funktionalitet, samt möjligtvis lite vassare terräng och punktmolnshantering. Järnvägsspecifika funktioner som bax och lyft eller FOMUL rapport vet jag inte heller om det finns hos GEO.

      allanjurisson
      none
       Jag tror själv att Geo vinner mycket på att den har också ett fältprogram GeoPad. Då kan man lägga in alla attributer ute i fält. Sådant kan man inte göra så mycket om man har Captivated eller Viva. Personligen fram tills nyligen har jag uppfattat som om den är rätt enkel i funkonalitet. Enklare än Leicas SmartWorx Viva i alla fall.

       Men en modul som jag minns är att TopoCAD hade som inte Geo har är den som är anpassad för kommuner, att göra planbestämmelser.

       allanjurisson
       none
        Hej Jakob!

        Nja vet inte om det är en styrka med lagerhantering. Ser tvärtom stora fördelar med att det är olika filer. Men om sanningen ska fram så minns jag att i början var det irriterande att det inte var några lager.

        allanjurisson
        none
         Hej Jakob!

         Nja vet inte om det är en styrka med lagerhantering. Ser tvärtom stora fördelar med att det är olika filer. Men om sanningen ska fram så minns jag att i början var det irriterande att det inte var några lager.

         USB
          Jag är lite ringrostig med Topocad men var aktiv användare för ca 15 år sedan. På den tiden gillade jag programmet då jag hade god känskap till CAD-världen. I dag använder jag Geo, men bara för nätutjämning. För allt annat använder jag Gemini Terräng som är ett mycket bra verktyg för väg och tunnelarbeten, samt mängdeberäkning.
          allanjurisson
          none
           Hej USB! Jo det har jag hört om Gemini att den är bättre på mängd. Men exakt vad är det som gör att den är bättre med mängderna? Har själv gjort bara 2 gånger mbs i Geo så har inte mycket erfarenhet…
           landskaparen
            Har bara nosat på Topocad, och är sugen på BIM/solidfunktionerna och terrängmodelleringen, som saknas i GEO.

            Jag kompenserar med att ha flera program. Civil3d +Geo + Cloudcompare (Punktmoln, (gratis) ), ortofoton och GIS:iga uppgifter i/Qgis. Geo sköter mätdata och fältarbetet med Geopad. All modellering och liknande tas i Civil3d. Sneglar på Bricscad för att komma billigare undan.

            Har man topocad så kan man nog undvika en särskild cadlicens och köra allt integrerat. Topocad verkar utveckla i snabb takt och förbättras mycket snabbare än GEO, även om SBG verkar ha fattat det och börjat rampa upp funktionaliteten med utveckling på sistone.

            Gemini är intressant också… Bra att det finns lite konkurrens.

            tjomme
             Jag kör också geo och civil3d för att täcka över varandra. Metashape för allt flygning och orthofoto relaterat.

             Använt Topocad ytterst lite, men det känns mer cadnära än geo.  Egentligen är allt man redan har licens för (storföretag med grupplicenser) och allt som är gratis intressant att använda. Vissa program gör vissa saker bättre än andra. Det hade varit en annan femma om man varit mer ekonomiskt styrd att kanske begränsa sig till ett program som hade behövt spänna över alla funktioner.

             allanjurisson
             none
              En sak som jag har märkt med TopoCAD är att importera och skapa en Bax- och lyft lista för järnväg från DBX ät mycket dålig. Den accepterar endast punkter. Siffrorna flyger fullständigt iväg annars.
              JAKOBSAMANI
              none
               Hej Allan,
               <p style=”text-align: right;”>Kan du skicka in en fil till support@adtollo.se och visa hur du menar. En DBX kan ju importeras till punkter men vi kanske kan reda ut vad som gått fel för dig över mail?</p>
               /Jakob

                

               jonathan89
                Topocad alla dagar i veckan. Enklare trevligare menyer och mindre klick. Programmet känns överlag tio år modernare än sbg geo och älskar att det grundar sig i cad
               Visar 1 svar - 1 till 13 (av 13 totalt)

               Etiketter: 

               • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämnet.