fbpx

Volymberäkning av berg under och över 1m.

Forum AMA & Mängdreglering Volymberäkning av berg under och över 1m.

 • Inlägg
  MatarenAB
  Hej!

  Är lite nyfiken på hur ni går till väga för att räkna ut berg över och under 1m.

  Tänker jag rätt om man först tar totalvolymen i m3 som blir 1200 m3. Sedan sänker jag bergsmodellen med -1m och gör en ny beräkning och får då 470m3 och samtidigt en  yta på 265m2.

  Ska man då ta 1200-470 som blir 730m3 och sedan ta betalt för 265m2 berg under 1m eller har sprängaren rätt att få betalt för totalvolymen + m2 under 1m (1200+265).

  Mvh

Visar 1 svar - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Svar
  Maetslusk
  SE
  Du ska mängda totalvolymen samt AREAN av enhetsberget (dvs över och under exempelvis 1 meter)

  Jag jobbar i GEO så jag brukar oftast göra en enkel MBS för att hantera berget då får man ju fram allt man behöver samt kan göra en vettig redovisning

  Vid mindre bergjobb fungerar ju modell mot modell bra

  Areorna brukar jag då ta genom att göra en schakt och fyllplan för över och under tex 1 m…blir då en bra och tydlig redovisning av vad man räknat för något

  MatarenAB
  En MBS känns lite jobbig då det är berg för några villagrunder bara.

  Jag kör också i Geo.

  Men ser min uträkning ut att stämma? Har sprängaren rätt att ta betalt för 730m3 och 265m2 berg eller får han betalt för totalvolymen på 1200m3 + 265m2??

   

  Joba
  Jobbar du i Gemini så är det bara och sätta in värdet så får du automatiskt över och under 1 meter eller den höjd du anger!
  Maetslusk
  SE
  Bergsprängaren ska ha totalvolymen berg samt m² över 1 m och m² under 1 m

  För att göra en enkel mbs så behöver du en linje genom området samt en vanlig trm…du skapar en mbs och har din schaktmodell som referens och sedan lägger du in din bergmodell…är inte särskilt svårt eller jobbigt alls…du behöver alltså inte göra en regelrätt mbs och du får då alla de möjligheter som mbs medför  (skapa tvärsektioner osv samt att få fram VA berg som ligger under terrass osv)

  i ditt lilla villagrundsprojekt räcker det nog med modell mot modell…och sedan köra en schakt/fyll plan där du definierat över och under 1 m …då får du areorna

  landskaparen
  Lite sent för Mätaren men gjorde en liten film om det hela. Maetslusk förklarar det utmärkt i tråden.

  Sprängaren ska ha 3 siffor om det är enligt MER

  Totala Volymen

  M2 för sprägning som är djupare än 1m

  M2 för sprängning som är grundare än 1m.

  Nu kan det vara så att sprängaren inte tar betalt så från kund. Jag jobbade med en sprängare o han gjorde det enkelt för sig att han tog bara ett kvadratpris på ytlig sprägning och volym på djupare än 1m, inget annat…. Så bäst att alltid fråga, för det är ju inte alltid MER används.

  Schakt o fyllplan är enklast för kvadratet tycker jag. Ska man höja o sänka modeller går ju det också, rita bara upp det i ett snitt på ett papper o tänk efter vad du ska räkna fram så brukar det gå bra.

  Maetslusk
  SE
  Anledningen till att man får extra betalt för berg under 1 m är nog att det tar en del tid för att borra stora ytor även om det inte är så djupt samtidigt som det blir lite kubik vilket gör att utan dessa areatillägg skulle sprängaren få dåligt betalt för lågberg…så aretilläggen är för att reglera borrtiderna på ett smidigt sätt
Visar 1 svar - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämnet.