fbpx

ICON 3D VA-filer

Forum Maskinstyrning ICON 3D VA-filer

 • Inlägg
  Kalle
   Hej,

   Det vore intressant att veta hur ni andra brukar göra maskinstyrningfiler för VA till maskinister i ICON 3D?
   Brukar ni köra terrängmodeller, eller höjdsätter ni punkter i brunnarna som maskinisterna själva får skapa linjer mellan?

  Visar 1 svar - 1 till 3 (av 3 totalt)
  • Svar
   Martin
   none
    Jag studerar till mätningstekniker just nu och på de praktikplatser jag varit hittills så är det stor variation i kunskap om utrustningen hos maskinisten.

    Vissa fixar det mesta själv bara de har +höjder i en dxf medans vissa bara fixar att köra efter trm.

     

     

     

    Maetslusk
    SE
     Jag brukar ha en punktfil med brunnar  samt en VA plan som bakgrundsfil som hjälp…Hur jag gör maskinfilerna beror mycket på hur jobbet ser ut…är det många och långa stick så brukar jag skapa en terrängmodell…är det mestadels långa ledningssträckor med få avsättningar så fungerar väglinje bra (problemet där är ju att det kan bli många filer). Avsättningar kan maskinisten oftast gräva med bakgrundsritningen som hjälp i plan …höjden blir ju plan vinkelrätt ut från väglinjen men oftast är det ju bara några meter det är frågan om och det duger ju för schakten

     Alla höjder brukar jag köra med vattengångshöjder, på det viset behöver jag inte bry mig om ledningsbäddens tjocklek (arbetsledningen brukar alltid ha synpunkter på tjockleken) samt att det enkelt går att jämföra med ritningshöjderna

     Jag har en “mall” för hur vi hanterar maskinfiler överlag …på det sättet får vi mer standardiserade modeller vilket underlättar för maskinisterna och även för oss ( exempelvis så döper vi filerna markplan_SB= schaktbotten…markplan _FM = samma modell fast färdig markyta osv osv)

     landskaparen
      Jag tänker generellt som Maetslusk när det gäller maskinfiler. Man kan ju göra på många sätt, nån form av standardnamngivning o sätt att göra på är väldigt bra. Dels för om nån annan på firman ska fortsätta på samma jobb, och dels för att man lär maskinisterna SB eller FY (färdig yta) eller vad ni använder.

      Sen hur man ska göra själva filen tycker jag beror på jobb o maskinist. Jag brukar fråga hur dom vill ha det. Vet dom inte så gör jag vad som är lättast för mig. beroende på önskemål och underlag så brukar det bli nåt av följande:

      -Punktfiler och representera dom på ritning,

      -höjdsatt dxg med 3dlinjer,

      -terrängmodell med 1m bred botten i vattengångshöjd.

     Visar 1 svar - 1 till 3 (av 3 totalt)
     • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämnet.