fbpx

Intervju – Ilija Sekulic på Mälardalens Mätteknik

Berätta lite om dig själv

Jag är född och uppvuxen i Stockholm, med föräldrar från Montenegro. Pluggade natur i gymnasiet och sedan åkte jag över till USA och pluggade där i fyra år till dataprogrammerare.

På fritiden umgås jag mest med familjen, försöker hitta på små äventyr men det har varit dåligt med det sista året pga Corona. Jag har även börjat spela padel som jag tycker är riktigt roligt och bra motion, så det försöker jag göra en gång i veckan.

 

Hur kommer det sig att du blev mätare?

Jag hade tröttnat på mitt gamla jobb, och ville göra något nytt. Då fick jag upp ögonen för det här yrket som jag tycker passar mig bra. Jag älskar matematik och problemlösning, samt att få röra på mig.

Som mättekniker är jag självlärd. Jag fick gå praktik i ett halvår och hade turen att få lära upp mig av duktiga mättekniker. Jag har varit mätare sen 2015, så det är sex år nu. Tiden flyger fram 😊

 

Vilket är det roligaste projektet du jobbat på?

Jag har varit på många roliga projekt så det är svårt att hitta ett, men ett som sticker ut mer än dom andra är ett projekt i Botkyrka kommun. Vi gjorde VA-utbyggnad för cirka 220 hushåll, det var ett väldigt stort arbetsområde med cirka 10km väg.

Det var första gången jag ansvarade för mängdförteckningen på ett projekt. Samt att det var mycket projektering med att dra ledningar och beräkna höjder och fall. Väldigt utmanande och det är då jag trivs som bäst.
Vad var det för moment på det projektet?

Mängdreglering med MBS var det stora och viktigaste momentet. Utsättning/inmätning VA/väg. Modeller till maskinstyrning, det var ett enormt arbetsområde, så det blev väldigt stora filer. Projektering vägar och VA och så slutligen relationsunderlag.

 

Vad är det svåraste med att driva ett mätföretag?

Det svåra tycker jag är att utveckla anställda. Det finns kurser hos leverantörer, men det är oftast teori och inte så mycket praktik. Eftersom jag själv är ute på byggen och jobbar har jag inte lika mycket tid att spendera med dem anställda där vi kan dela med oss av våra erfarenheter och lära upp varandra.
Ett annan svårighet är att hitta jobb efter avslutat projekt, det kan bli en lucka på ett par veckor till en månad, speciellt vintertid.

 

Stort tack Ilija för att du tog dig tid att dela med dig av dina erfarenheter och lycka till i framtiden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0
0
2021-02-01

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.