fbpx

Ronnie Hofberg startade Mätpunkten AB 17år sedan. Han berättar om olika stadier av hans arbetslivserfarenhet. Läs om hans spännande utveckling!

En ren tillfällighet

A: Hur kom du på idén att bli utsättare?
R: Det var en ren tillfällighet 1999, en kompis jobbade som uttsättare och de behövde hjälp och på den vägen är det. Jag hade jobbat med anläggning och kört en del maskin så jag var i branchen och bytte spår.

A: Kul det låter! Det verkar som du har passion för teknik och rätt inställning till livet. Fick du hjälp av din bekant för att anpassa sig till din nya roll?

Började som en äkta pinnpojke

R: Vi jobbade tillsammans under ett par år. På den här tiden var det Spectra 420 vi körde så en man vid station och en med stång, man började som en äkta pinnpojke då.

A: Å vad glad man blir av höra ordet pinnpojke! Jag har gjort det själv vid avvägning av broar. Men du ville inte stanna i den rollen?
R: Med facit i hand så hade det vart rätt soft och va pinnpojke hela livet.

A: Ja, det är sant, kul att springa ute på fältet, få mycket motion, frisk luft, roliga uppgifter. Men jobbet som utsättare tar med sig väldigt mycket ansvar. Hur gick du över den tröskeln ?

Då började jag köra helt själv

R: Jag hade lätt att lära mig Geo och själva mätningen så vi bytte plats ett tag, jag styrde och kompisen körde som pinnis. Sedan fick vi enmansstation 640 och då började jag köra helt själv.

A: Jag är lite dålig på alla dessa märken, 640 det är väll Trimble? Jag googlade fram SP, vilken tuff instrument! Påminer mig mycket om Leica, både TS och handenhet. Jag känner till dig som mättchef på en inte så liten byggfirma. Det verkar som det finns inga gränser för dig?
R: Ja men på den tiden hette de Spectra Precision och låg i Danderyd. Jag jobbade åt Sh i 8,5år. Jag jobbade som PC åt dem i 4år innan jag tog vid deras mätavdelning.

A: Du är mångsidig och anpassningsbar, från marken, till pinnis, till självständig utsättare, platschef, mätchef och nu kör du eget igen. Vad är det största utmaningen med ett lyckad arbetskarriär, tycker du?

Vad är en lyckad karriär?

R: Lyckad karriär, ja vad är en lyckad karriär?
A: Du ställer en bra motfråga. Så klart en lyckad karriär kan betyda olika för olika personer. För min del är det att hitta rätt plats där jag kan använda mina kunskaper och vara till nytta för företaget. Känna glädje när jag börjar arbetsveckan och se fram emot nya utmaningar. Jag kan tänka mig att för dig som egenföretagare utmaningar är på hel annan nivå.

Må så bra som möjligt och känna att det är kul att jobba

R: Jag tror det handlar om att få lyckas och bli sedd. Ju äldre jag blir så förändras min bild på vad lycka är. Först var det nog bara att tjäna pengar, sen kom lite att man ville upp i ordningen och nu vill jag må så bra som möjligt och känna att det är kul att jobba med nästan vad som helst. Titel och pengar har egentligen inget värde om du inte trivs med det du gör.
Ja det är många gånger jag funderat på varför jag kör eget, man svaret är nog att jag har ganska mycket energi, ideér och vill utvecklas.

A: Känns som vi delar samma uppfattning. Idag sitter vi alla i en ny situation med pandemin som har tagit över våra liv. Bara det kan vara en svår utmaning, när hela branschen stannar av.
R: Ja det får nog en del tänka till. Jag tror nog att vi kommer tillbaka i en god ordning.

A: Byggandet måste fortsätta så vi får sikta mot bättre tider. Det verkar som du har mycket drivkraft och är inte lätt avskräckt. Det behövs mera folk med samma positiva inställning som du har. Vad är det för tjänster ditt företag erbjuder idag?
R: Jag är öppen för olika uppdrag te.x. mätchef, projektledning, PC, och byggledning. Jag gör även en del mätjobb när det behövs. Viktor kör allt inom produktionsmätning. Vi har även drönare om det är någon som efterfrågar det.

A: Mångsidighet är er styrka och gediget kunskap ligger i grund och botten. Det kan aldrig vara fel. Det var mycket intressant att få prata med idag. Jag får hoppas att vi kan fortsätta vid ett annat tillfälle.

0
0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.