fbpx

Kontrollkoder i Topocad

Hej MätSverige, vi har haft fullt upp med att lansera version 21 av Topocad så därav min paus härifrån. Men jag tänkte fortsätta skriva guider till er här.

Nästa ämne jag tänkte beröra här är kontrollkoder med ett exempel av pålinmätning. Det finns ju många sorters pålar men i Topocad är den enklaste metoden att mäta in pålar med 3 punkter, det vill säga om man behöver mäta in lutning på pålarna.

Då kan vi mäta in ena kanten av pålen på toppen (A), motsatt kant (B), samt en punkt längre ner på samma sida (B2).

För att få ut detta som en linje på centrum av pålen, kan vi enkelt använda oss av vår kontrollkod för detta.

Topocad har ett 40-tal olika kontrollkoder som gör beräkningar på mätdata vid import till ritningen.

Kontrollkoder tolkar vi ifrån punktkodsfältet i mätdatat. Vi kan alltså på samma mätpunkt både ha en punktkod och en kontrollkod. Tecknet för att avskilja är normalt sett mellanslag, men detta kan vi själva konfigurera till valfritt tecken.

För påle med 3 punkter har vi som standard namnet PILE3, alla dessa kontrollkoder kan vi döpa om till valfri benämning. Denna kontrollkod har en parameter för längden på pålen så i kodfältet i handenheten till mätinstrumentet kan vi knappa in PILE3 10 för att få ut en 10 meter lång påle.

När vi beräknar detta till ritningen får vi ut vår påle som en linje, vilket vi kan använda i vår pålrapporteringssfunktion.

Det var allt för denna gång, härligt att vädret börjar bli bättre nu för mätsäsongen.

Vi hörs!

/Jakob Samani

0
0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.