fbpx

Intervju: Joe Kattaa – Vikten av rätt utbildning, praktik och inställning

Joe Kattaa som idag jobbar på Mälardalens Mätteknik, har fortsatt med den fina familjetraditionen som utsättare. Det var inga tveksamheter för honom med att välja hans framtida sysselsättning. 

Mättekniker är ett yrke som är väldigt progressivt

Farsan hade arbetat som pinpojke i sin yngre dar. När jag sedan efter gymnasiet letade efter något och plugga till, då blev jag tipsad till att läsa till Lantmätare. Efter att ha läst lite om det så insåg jag att mättekniker är ett yrke som är väldigt progressivt där massa aspekter spelar roll. Samtidigt innehöll det massor av ämnen som jag har haft intresse för sedan innan.

A: Du hade rätt inställning och hunger för att ligga i framkanten av tidens häftigaste teknik. Hur visste du vart du ska vända dig för att få rätt utbildning?

Det gäller och ha rätt inställning i alla lägen

Det gäller och ha rätt inställning i alla lägen, speciellt när man arbetar som en konsult. Man är en ambassadör som representerar sitt företag i det här fallet Mälardalens Mätteknik. Man bör alltid visa intresse, samt att man tar aktion och visar framfötterna speciellt när man är ny och man har mycket och lära sig. Med tanke på utvecklingen av tekniken och de nya mätmetoderna som har framkommit, man ska våga fråga om hjälp.

När det gäller vart jag skulle läsa om utbildning, så blev jag tipsad av en nära vän att läsa 2 år på yrkeshögskola till mättekniker. Han hade ett äldre syskon som hade gått igenom den vägen, och som hade lett till en jättefin karriär inom mätteknik/geodesi.

A: Det låter tröstande att det går att ta hjälp av någon som redan hade gått samma väg och det har fungerat fint. Två år av proffsig undervisning låter som lagom bra tid för att greppa tag i vad yrket utgår på och att man kan förverkliga det man har planerat? Har du någonsin ångrat, att du har tagit denna väg?

Mentorskap, man går med ett proffs inom yrket och lär sig

Jo precis, och det som lät extra attraktiv med utbildningen var att man spenderade 20% av utbildningstiden ute på fält. Det som kallas för LIA eller lärande i arbetet, som går ut på att man går med ett proffs inom yrket och lär sig hur saker och ting går till. Målet är såklart att man själv kan bli lika duktig på det. Nej det har aldrig hänt att jag har känt mig ångerfull gällande vägen jag tog. Tvärtemot så är jag väldigt glad och tacksam emot personerna som hjälpte och pushade mig till att lära mig så mycket som möjligt om mätteknik.

A: Jag har haft förmånen att träffa dig på fältet och bevittna din utveckling från en ivrig, fast lite osäker i sig själv, till en jämlik kollega som blomstrade till en fullständig härskare över sin domän. Hur viktig var Lian i processen att bli självständig yrkeskollega?

Lian är den viktigaste delen, man blir ständigt utmanad

För min egna del så var Lian den viktigaste delen utav de två utbildningsåren. Speciellt då jag hade ingen som helst erfarenhet från vare sig mätteknik eller bygg-anläggnings branschen. Det är ju en sak att lära sig teori i skolan om hur saker och ting bör utföras, och vilka metoder man kan använda sig utav. För att vara ute själv och få utföra det man har lärt sig teoretisk, men på ett praktisk sätt, ger ju en helt annan syn på arbetet. Detta såklart som man lär sig utav proffs, som tar sin tid och lär upp en. De utmanar en ständigt genom att testa dennas kunskaper, samt släpper på mer och mer ansvar ju bekvämare man blir.

A: Det har du helt rätt i, att man tar hand om den nybakta lärlingen som om det var ens egna barn. Man försöker lära de flyga högt, men också att kunna landa säkert. Det är stort ansvar man tar på sig, men det är så givande, man känner sig fantastiskt, när det går bra för den nya kollegan.
Du har nu haft några månader som helt självständig utsättare. Vad tycker du var det största utmaningen?

Rätt prioritering och hålla tempot uppe

Den stora utmaningen var att hålla tempot uppe. Det kan bli stressigt när flera kunder behöver hjälp så fort som möjligt. Samtidigt måste man utföra arbetet på bästa möjliga sätt så att kunden är nöjd och inga missuppfattningar uppstår. Sedan har det varit lite jobbigt med planering. Vad bör jag prioritera först? Detta har jag fått hjälp med från kollegorna så det har förbättrats.

A: Det verkar som du har tagit rätt beslut och kunderna har varit nöjda. Är det inte det som är driftkraft på ett litet konsultföretag, att uppfylla förväntningar av de som behöver din hjälp?

Så klart målet är ju alltid att utföra bästa möjliga arbetet från första gången, även detta led tydlig.

A: Det var mycket roligt att höra att du brinner för det du gör. Hoppas det kan inspirera andra, som funderar på sin framtid.

Länk till Joe’s skola: Mätningsingenjör – bygg och anläggning

0
0
2020-11-29

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.