fbpx

Hantering av flera maskinstyrningssystem i samma projekt

Forums Maskinstyrning Hantering av flera maskinstyrningssystem i samma projekt

 • Post
  Aune
   Har ni några råd och tips för arbete på projekt med flera olika maskinstyrningssystem?

   För närvarande har jag ett projekt med Leica, Makin3D, MOBA och gamla trimble gcs900 system, och det känns lite sådär att hålla koll på att alla har rätt modeller inlagda.

   Har du några bra tips på hantering av detta?

  Viewing 3 replies - 1 through 3 (of 3 total)
  • Replies
   Maetslusk
   SE
    Det vi gör är att ha en “maskinbackup” i projektet med de gällande filerna…är det olika system är det ju en backup för varje…där läggs alla revideringar och ändringar omedelbart in och den ansvarige mätaren ser till att samtliga maskiner får uppdateringarna…det är ju enkelt att uppdatera via nätet på tex Makin  och har man inte den möjligheten så finns ju “backupp USB ” att använda och dessa kan ju med fördel förvaras på arbetsplatsen så vid minsta fundering får maskinerna uppdatera sig med denna …Sedan är det ju viktigt att ansvarig mätare har koll på detta men det är ju en förutsättning oavsett hur man gör
    johnzzon
     Försök hitta en modelltyp som funkar i så många system som möjligt. Terrängmodeller som 3d-faces i .DXF, väglinjer som LandXML (borde funka även i Makin), VA-linjer som 3d-poly i .DXF.

     Då kan du ha samma filer i alla systemen, viktigt bara att du lägger in i alla portaler samtidigt. Jag tycker det är jätteskönt att ha alla filer för maskiner och även handhållen utrustning på samma ställe. Jag tycker också att det ökar säkerheten eftersom fler inblandade kan se fel och brister i modellerna eftersom man jobbar med samma filer.

     Men jag har märkt att i projekt där maskiner kommer och går så är det lätt att revideringar hamnar i portalen till den maskin som är där för tillfället. Är man stressad är det lätt att strunta i att lägga upp filer till maskiner som inte är på arbetsplatsen (än). Det beror mycket på hur delaktig men är i projektet, om man blir ditkallad när någon anser det påkallat eller om man är så involverad att man har koll på att manskapet byts.

     Trimble kräver ju särbehandling hur du än gör. Enda sättet att slippa det är att ställa krav på att de maskiner man ska hyra in har system som hanterar standardformat. Men det är nog en separat diskussion. 🙂

     Sikaflex
      Har ni något bra system för namngivning av filerna?
     Viewing 3 replies - 1 through 3 (of 3 total)
     • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämnet.