fbpx

Vad tjänar ni andra?

Forums Anställning & Lön Vad tjänar ni andra?

 • Post
  Rocketpon
   Hej!

   Jobbar som Mätare inom anläggning på en av jättarna som en slags intern mätkonsult. Har arbetat nu i snart två år på samma bolag och tycker jag är på tok för dåligt betald, jag tänkte därför kika vad ni andra tjänar och då jämföra om jag är helt ute och cyklar eller om det är rimliga “krav” jag har. Eller om det kanske är dags för mig att söka mig till en annan firma rent av?

   Som sagt; två års erfarenhet, har hand om projekten helt själv med det mätningstekniska. Utför allt från projinmätning, projektinmätning/utsättning, Maskinmodeller, mängdreglering, relationsunderlag osv.

   Jag är 30-ish och har idag 30600kr. Helt OK förmåner via Benify men som många andra använder man knappt en procent av det.

   Jag vet vad min föregångare tjänade och det var betydligt högre än mig och det är lite därför jag har satt mitt löneanspråk där jag har.

   Jag skulle vilja påstå att jag ska ha 35000 i månaden med tanke på ålder och erfarenhet men framförallt med tanke på vad jag gör och ansvaret och kraven som ställs.

   Så: Vad tjänar ni andra? Hur länge har ni jobbat? Är ni konsult eller anställda på byggbolag?

   Ha det gott!

   /Rocketpon

  Viewing 15 replies - 1 through 15 (of 15 total)
  • Replies
   tjomme
    3 års som mätare, jobbar ensam, 15 år i branschen. 36000
    JohanSchwartz
    SE
     Har du jobbat mer än de två åren på samma bolag? Alltså har du varit anställd vid något annat bolag innan nuvarande och då också jobbat med mät? Utbildning?

     Mätteknik i all ära, jag har jobbat med det sen 2007, tyvärr på senare år så har yrket blivit en plattform för att tjäna så mycket som möjligt med så lite erfarenhet som möjligt.

     Fine, 30-31’ är kanske lite snålt för 2 års erfarenhet. Men jag anser att 35’ är i överkant.

     Alla utvecklas olika fort och arbetar med olika typer av projekt och ansvar, såklart. Men man får inte glömma att man ska prestera efter lön också.
     Att tjäna 50’/månad och leverera för 25’, skapar ju inte heller en god konkurrens och är ju faktiskt en stor del av att det är en enorm skillnad på kvaliteer inom branschen.

     Rocketpon
      Jobbat totalt två år som mätare på samma bolag. två års utbildning på YH (Kart-och Mät).

      Det skiljer ju sig enormt vad en mätare gör och vad en annan gör givetvis, medveten om detta då jag fortfarande har kontakt med några från skolan som också jobbar som mätare. Där vissa jobbar i grupper och andra ensamma, vissa på kommun, vissa på konsultbolag osv.

      Mer intresserad av vad branschkollegor tjänar på riktigt med år i yrket eftersom det enda jag hittar på nätet gällande lön är väldigt generellt och eller gammal info. 🙂

       

      kb1
       28 år, två års utbildning med knappt 1 år i yrket, tjänar 35. Litet konsultföretag som jobbar mot anläggning mestadels. Fakturerad tid för ca 130/månaden.

        

       JohanSchwartz
       SE
        Jag förstår!

        Nej men självklart är det väldigt olika beroende på vart man jobbar.

        Jag har gamla kollegor som bytt arbetsgivare från ett företag med 50+ anställda till företag med 5  anställda och samtidigt höjt sin lön med 8’/månad, vilket är j*vligt mycket, men då kanske man får tumma på saker som exempelvis utbildningar, förmåner osv.

        Jag menar bara att det är en skev lönesättning i branschen och någonstans ska man kunna fakturera kund en summa som täcker lön, arbetsgivarutgifter etc och samtidigt vill man ju se en ökning på sista raden i sitt företag.

        allanjurisson
        none
         Hej!

         Jag håller med om allas kommentarer. Själv satt jag nyligen i liknande sits. Jag gick ut Kartotek 2018, 32 år gammal och idag tjänar jag 30870. Jobbade extra hårt hela året om inte säga slet ihjäl mig under hela året mellan mer än 10 olika projekt; allt från väg och bro till avvägning och husutsättning. T.o.m. mbs fick jag använda för att ta fram modeller. Tonvis med övertid plus utbilda alla nya. Företagsledningen slopade min senaste löneförhandlingen som jag hade med min närmaste chef  och då sa jag bara att tack för all erfarenhet men jag går till dem som är villiga att betala för min kompetens och prestation. Jag fick ingen återkoppling  så jag sa upp förra månaden. Så nu har jag 36, kunde ha fått mer men valde ett specifikt företag för speciell inriktning. De tittar på sina HR-modeller och försöker ta en genomsnittlig slutsats vilket nästan alltid slutar med att man får inget extra. Det som är värst är att det är svårt att höja sin lön på ett stort företag. När jag och en annan slutade fattade HR att de gjort fel och började “visa en gest av god vilja” som de sade genom att höja lönen för mina kollegor.

         Man får försöka se vad man vill prioritera. Känner du att man har lärt tillräckligt eller behöver du pengar nu. Pandemin är också en faktor som smygande börjar komma in i vår bransch… .

         Maetslusk
         SE
          Har 30 år i yrket och jobbar numera för en mindre (50 anställda) entreprenadfirma

          (har jobbat både kommunalt  som konsult och i större entreprenadföretag tidigare)

          Har 42k samt en årsbonus några fler semesterdagar och börjar 6.30 på kontoret och slutar där 16.00 – man blir bekvämare med åren 😉

          Vilken lön man är värd beror ju helt på vad en arbetsgivare är villig att betala  så det är ju en förhandlingsfråga men man ska ju också tänka på att det finns andra värden än bara pengar…själv fick jag gå ner i lön vid senaste bytet av arbetsgivare men det kan det vara värt i vissa fall

          matsamordnaren
           Hejsan.

           Jobbat som konsult sedan 2018. hållit i projekt själv, jobba mestadels med stomnät och inmätning på trafikverksjobb.

           Jag har idag usel (enligt mig) lön på 30 000kr/mån. tycker jag borde få 36k utan några klagomål från min arbetsgivare, men de är bra på att slinka undan. speciellt när det innebär en kostnad för företaget.

           allanjurisson
           none
            Ja-aa du. Din önskan är definitivt befogat. Jag var i dina kläder en gång och kan säga som alla andra säger kort och gått: byt företag. Av någon rolig anledning är alla super rädda att höja lönen för anställda. Men de skyr sällan medel att ge de pengarna till de nya. Jag vet att nu under Coronapandemin har en del företag inom konsult av rädsla budat i underpris på priser som 400kr/ timmen vilket inte allas är hållbart så då är kanske ditt företag i ett förlust läge och inte har pengarna. Men det är inte svårt att hitta jobb för den summan du önskar.
            Nina
             Just nu tjänar jag 35 800 på en kommun. Blev klar 2019 tror jag det var och började på statligt bolag och fick som nyexad 33 000. Bytte jobb 2020 till nuvarande och fick en lön på 35 000. Väldigt nöjd med tanke på att jag är såpass ny och har ett betydligt mer bekvämt jobb idag på kommunen och slipper resor. Löneutvecklingen är väl sämre på en kommun, men det finns väldigt många andra fördelar. 🙂
             nucky
              Hej

              Lite nyfiken på jobbet som mätare, och har då lite funderingar kring löner och förmåner.

              Enligt Ratsit ligger medelinkomsten på drygt 40′ men om man exempelvis läser här verkar de flesta ligga runt 35-36.

              Hur vanligt är det med tjänstebil? antar att det är vanligare på konsultfirmor medan man på byggföretag likt Skanska och Peab är det mer sällan?

              Som jag förstått det ligger man borta väldigt mycket som mätare, vad betalas i traktamente och hur brukar boendet se ut? Är det hotell eller baracker? Om man vill jobba mer på hemmaplan, är då byggfirmor att föredra där man har större möjlighet att stanna en tid på samma bygge/anläggning? Förstår att kommun är bästa alternativet i det fallet men de verkar ha tråkigare/enklare jobb och aningen sämre betalt.

              mvh/ J

              Sorkemon
               Ingen utbildning, 6 års erfarenhet som utsättare på en mindre entreprenadfirma, bytte jobb inom företaget.

               En hel del husutsättning, men mest infrastruktur i små nya bostadsområden, så mycket tid går åt till att hålla maskinerna med filer.

               Precis förhandlat till mig 39k, hade 34k sen jag bytte tjänst.

                

                

               Filip
                Jobbat som arbetsledare inom bygg i några år och precis sadlat om till mätare. Får 30k. Hade kunnat förhandla till mig mycket mer men eftersom jag inte hade någon erfarenhet av mätning innan så vågade jag inte det. Får bli en rejäl höjning vid nästa löneförhandling 🙂
                • This reply was modified 2 years, 6 months ago by Filip.
                jonathan89

                 nucky: Hej

                  

                 Lite nyfiken på jobbet som mätare, och har då lite funderingar kring löner och förmåner.

                 Enligt Ratsit ligger medelinkomsten på drygt 40′ men om man exempelvis läser här verkar de flesta ligga runt 35-36.

                 Hur vanligt är det med tjänstebil? antar att det är vanligare på konsultfirmor medan man på byggföretag likt Skanska och Peab är det mer sällan?

                 Som jag förstått det ligger man borta väldigt mycket som mätare, vad betalas i traktamente och hur brukar boendet se ut? Är det hotell eller baracker? Om man vill jobba mer på hemmaplan, är då byggfirmor att föredra där man har större möjlighet att stanna en tid på samma bygge/anläggning? Förstår att kommun är bästa alternativet i det fallet men de verkar ha tråkigare/enklare jobb och aningen sämre betalt.

                 mvh/ J

                  

                 Att det skulle vara tråkigare/enklare jobb inom kommun vet jag inte om jag kan hålla med om. Att krypa runt på en betongplatta och markera ut vart väggar och rör ska vara dagarna i ända i alla väder året runt där det alltid är folk i vägen och kranar som cirkulerar runt ditt huvud är inte särskilt komplicerat och dessutom fruktansvärt tråkigt och slitsamt i det långa loppet. Jobbet på en kommun skulle jag då säga är betydligt mer varierande och skonsammare för din kropp då du har flertalet olika arbetsuppgifter och arbetar oftare i upprätt ställning (bättre för ryggen). Kanske lite lägre lön men det har kanske många andra fördelar också såsom flextid tex.

                 Jakob.G
                 SE
                  Hej, vilket lönespann bör man ligga på tycker ni som Mätare med 9-10 års erfarenhet? Ansvarar för allt mättekniskt arbete (Inmätning/utsättning, projektering, skapar ritningar och modeller, mängdreglerar, gör relationsunderlag/handlingar m.m.) på våran lite mindre avdelning men på ett av de större bygg och anläggningsföretagen i Sverige.
                 Viewing 15 replies - 1 through 15 (of 15 total)
                 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämnet.